Selecteer een pagina
27 maart

David Hockney en de filosofie van de waarneming

Op 27 maart organiseert GayNed-lid Frans van Wel een lezing met als thema “David Hockney en de filosofie van de waarneming”. De schitterende werken van Hockney tonen ons niet alleen fascinerende zwembaden, interieurs en landschappen, maar kunnen tevens begrepen worden als een visueel antwoord op zijn onderzoek van de waarneming. Achter zijn werken gaat een impliciete filosofie van de waarneming schuil die verbonden is met een bezinning op de relatie tussen fotografie en schilderkunst. Hoe verschijnt de wereld door het oog van de camera en wat kan het oog van de schilder daar nog aan toevoegen? Het is een thema dat niet alleen een rol speelt in de schilderkunst, maar uitvoerig werd doordacht in de Fenomenologie van de waarneming (1945) van de beroemde Franse filosoof Merleau-Ponty. In deze lezing krijgt u inzicht in het verband tussen de filosofische opvattingen van Merleau-Ponty en Hockney’s onderzoek naar de verschillende manieren van kijken.

De lezing wordt verzorgd door Arthur d’ Ansembourg (1960). Arthur studeerde filosofie aan de Universiteit van Amsterdam en München. Sinds 2004 is hij werkzaam als docent esthetica en kunstfilosofie. Tevens begeleidt hij socratische gesprekken over kunst en geeft hij filosofische rondleidingen in verschillende Nederlandse musea. In januari 2018 verscheen van hem Er zit iets achter. Over filosofie en kunst bij uitgeverij ISVW.

In het kort:

Datum: 27 maart 2021
Tijd: 15:00-16:30
Locatie: Zoom
Kosten: €5

Opgeven voor deze activiteit?

Log hieronder in om aan te melden

Kennismaken?

We verwelkomen graag nieuwe leden! Als geïnteresseerde kun je vrijblijvend kennismaken met GayNed tijdens een activiteit of borrel.